You are here

Backdrop CMS

3 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Backdrop CMS

Ένα γεια στην κοινότητα από εμένα,
καταρχήν θα πω ότι δεν εκπροσωπώ και δεν εχω μιλήσει με κανέναν από το Backdrop CMS για αυτη την δημοσίευση.
Επειδη θεωρώ ότι πάρα πολλοί τα έχουμε βρει σκουρα με το Drupal 8, αλλα και γιατί η μετατροπή ενός Drupal 7 σε 8 είναι ταλαιπωρία υπάρχει λύση που λέγεται Backdrop CMS.
Τι είναι το Backdrop CMS; Είναι ένα fork του Drupal 7 με πιο "εξελιγμένο" περιβάλλον, αλλά και με ενσωματωμένο διορθωτή, Views και Layouts.
Βασικός maintainer είναι ο Nate Haug, πάρα πολύ γνωστός στην Drupal κοινότητα, που δεν συμφώνησε για την συνεχιζόμενη σε κάθε έκδοση του Drupal αποκοπή από την προηγούμενη αλλα και την αλλαγή πλεύσης του Drupal.
Η φιλοσοφία του Backdrop CMS

Σε γενικές γραμμές είναι το γνώριμο Drupal 7, με μικρές διαφορές στον κώδικα, οπότε η μετάβαση σε αυτό για εξοικειωμένους χρήστες δεν ειναι τόσο δύσκολη.
Τα πρόσθετα και θέματα του Drupal 7, δουλεύουν με κάποιες διορθώσεις στο Backdrop.

Επισης υπάρχουν σταθερές νέες εκδόσεις όπως το WordPress, κάθε έξι μήνες (15 Μαίου η 1.7).

Ως αδελφό project θεώρησα οτι θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή ενημέρωση και εδω, χωρις να θελω να προσβάλλω την Drupal κοινότητα.

tags: 

Αν και γνωρίζω το backdrop cms εδώ και αρκετό καιρό και παρακολουθω τα εβδομαδιαία meetings τους στο youtube, άρχισα να το δουλεύω κανονικά εδώ και κάποιες μέρες, το θεωρώ εξαιρετικό, ακόμα και στα τώρα πρώτα του βήματα.
Πιστεύω πως ακόμα και χρήστες μη εξοικειωμένοι με το drupal μπορούν να το μάθουν πολύ γρήγορα.
Αν και δεν έχει πολλά modules ακόμα, και μόνον με τα core modules μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ καλό presentation site.
Κατ' εμέ το Backdrop cms έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του.

Γεια σας από Μελβούρνη παιδιά! Είμαι χρόνια χρήστης του Drupal και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Backdrop CMS.

Αν και είμαι αρχάριος προγραμματιστής και ασχολούμαι σαν χόμπυ περισσότερο, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να κάνω pull requests (ο κώδικας του Backdrop είναι στο GitHub) και είναι μεγάλη μου χαρά που γίνονται δεκτές. Αντίστοιχες προσπάθειές μου να γίνουν δεκτά κάποια πράγματα στο Drupal 7 δεν έβρισκαν ανταπόκριση (είμαι σίγουρος πως όσοι από 'σας είναι καιρό στο Drupal, θα το έχετε βιώσει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο). Γενικά επειδή η κοινότητα του Backdrop είναι πιο μικρή, είναι πιο ανοιχτή σε προτάσεις.

Βλέπω το Backdrop CMS σαν ότι θα έπρεπε να ήταν το Drupal 8, αλλά αν είστε χρόνια προγραμματιστής/στρια και σας αρέσει να δουλεύετε με καινούριες τεχνολογίες όπως symfony, OOP και twig μπορεί να διαφωνείτε. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με βασικές γνώσεις HTML, PHP και CSS και μου αρέσει να "παίζω" και να hackάρω τον πυρήνα. Με ενδιαφέρει το Drupal και το Backdrop σαν προϊόν, δλδ δεν το χρησιμοποιώ μόνο για να φτιάχνω sites, θέλω να είναι φιλικό προς τον χρήστη (site builder) το backend.

Το καλό με το Backdrop όπως ανέφερε και ο @alloskallos στο παραπάνω σχόλιο, είναι ότι έχει out-of-the-box features που για χρόνια ζητάγανε οι χρήστες του Drupal. Σ' αυτά περιλαμβάνονται Views, Pathauto, Token, Admin Menu, Entity API, Date, WYSIWYG (CKeditor), Link, Transliteration, VBO, Email και άλλα. Πλέον έχουμε και responsive drop-down menus out-of-the-box, οπότε δεν χρειάζεται να μπλέκετε με Superfish, Nice Menus κτλ. Στα σχέδια είναι Media Browser, Localization κ.α.

Για του φίλους του Configuration Management που είναι κάτι νέο με το D8, το Backdrop σας έχει καλυμμένους κι εκεί (απλά κάνει χρήση .json αρχείων αντί για .yml). Οπότε έχετε τα καλά και από τους δυο κόσμους D7 & D8.

Αν είχατε βαρεθεί να μπλέκετε με Panels, Panelizer, Display Suite κτλ., ένα σας λέω: ρίξτε μια ματιά στο Layout System του Backdrop! Το βιντεάκι είναι απ' το 2014. Στο μεταξύ το σύστημα των Blocks & Layouts έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε χρηστικότητα και features, οπότε σας επιτρέπει πολύ απλά να κάνετε πράγματα που με το D7 θέλανε 5-6 modules τουλάχιστο και με απαίσιο user interface. Ένα καλό παράδειγμα είναι το να μπορείτε πχ να βάλετε εύκολα την εικόνα από ένα άρθρο στη sidebar στην προβολή του.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση contributed modules, themes και layouts κατευθείαν από το admin web interface μέσω του Project Browser/Installer (κάτι που το WordPress έχει εδώ και χρόνια)!

Το Backdrop βέβαια δεν είναι τέλειο, αλλά έχει πιο γρήγορη "καμπύλη εκμάθησης" για αρχάριους και είναι παιχνιδάκι στα χέρια παλιών χρηστών D7. Δεν έχουμε πολλά themes, και υπάρχουν ακόμη κάποια διάσημα modules που δεν έχουν γίνει ακόμη ported (αλλά αυτό μπορείτε να το αλλάξετε εσείς). Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ελάτε στο issue queue στο GitHub ή στο κανάλι μας στο Gitter.

Στις 15 του Μάη βγαίνει η 1.7.0 με πολλές βελτιώσεις και bug fixes (έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για releases, 3 φορές το χρόνο - bug fix releases βγαίνουν όσο συχνά χρειαζεται). Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν, υπάρχει η preview release.